Snabbt bredband i Sverige

Sverige är en av världens mest uppkopplade länder. Hela landets vuxna befolkning har tillgång till Internet. En stor förtjänst är den svenska statens initiativ. Då beslutade politiker och regeringen att hela landet skall ha bredband. Det sågs som en demokratisk rättighet. Grunden i utbyggnaden är all fiber som har dragits genom hela landet, i alla svenska kommuner. I tätort som på glesbygd. I kommuner där det finns större orter så har stadsnät skapats, dessa är en viktig infastruktur som möjliggör fri konkurrens i de öppna näten. Det finns även stängda stadsnät men de flesta är öppna. I dessa kan det finnas mer än 15 st olika bredbandsleverantörer. Sådan gynnar alltid kunderna, då sund konkurrens gör att priser pressas. Även den tekniska utvecklingen såsom nätens kapacitet och bredbandshastigheter samt olika kringtjänster utvecklas snabbare och blir bättre när företag tävlar fritt om kunder.

Det bredband vi har i Sverige, är ett av de bästa i hela världen. Det som gör det så bra, är kombinationen av väldigt höga hastigheter till väldigt låga priser, när man jämför med andra länder. De snabba hastigheterna är tack vare det fina fibernät som har grävts fram i hela landet. I dagsläget är 1000 Mbit/s den högsta hastigheten man kan välja. Flera rikstäckande företag erbjuder denna hastighet, både som nedladdning och uppladdning. Dessa är Telia, Tele2, Allente, Ownit, Bahnhof, Telenor och Bredband2.

Vi får många frågor från våra besökare vilket bredband vi rekommenderar. Vilken leverantör vi tycker är bäst. Det är den eviga och svåra frågan, för oftast beror det på vilka förutsättningar man har. Främst vart man bor och vilken typ av bredband och leverantör man har tillgång till. Men också hur ens nuvarande eller kommande användning ser ut. Är man flera i hushållet, har man obegränsat med surf på sitt mobilabonnemang och så vidare. Vi rekommenderar därför att man använder en tjänst som jämför bredband, för då kan man enkelt sortera de olika bredbandsleverantörer efter ens egna prioriteringar. Dessutom så spar man pengar och tid, genom att snabbt på en bra överblick över priser och hastigheter. Det finns flera sådana jämförelsetjänster men den vi tycker är riktigt bra är Abonnemang.se. De är den mest heltäckande tjänsten enligt vår mening med aktuella priser och hastigheter.